Raskenmerken

Algemeen voorkomen

De ALD is een atletisch gebouwde hond, goed gespierd maar niet zwaar en heeft een lichtvoetige en sierlijke loop.  Met zijn vriendelijke en open blik overtuigt hij zelfs de grootste twijfelaar van zijn goede inborst. 

De staart is sabelvormig en wordt hoog gedragen. 

De ALD heeft hangende, behaarde oren die tot op ongeveer de hoogte van de  neus komen en uit elkaar staande ogen, ovaal tot rond, met heel lange wimpers. Die ogen kunnen groen of alle tinten bruin zijn. 

De neus van de ALD is breed en vlezig, zeker niet spits, hetgeen hem die typische vrolijke snoet geeft. 

Temperament

Wanneer je een ALD in huis haalt, ben je verzekerd van vrolijk en guitig gezelschap. Hij is heel intelligent en houdt van denk- en doespelletjes, kan uren wandelen maar kan net zo goed rustig en tevreden aan je voeten liggen. Hij past zich wonderwel aan aan de stemming van het baasje. Hij kan best alleen zijn maar is toch het allerliefst dicht bij het baasje. Een ALD is  geen hond om buiten te houden, het is een echte gezins- en familiehond. 

Een ALD is een allemansvriend: mensen, andere honden, katten, kippen ... hij benadert iedereen en alles op een open en nieuwsgierige manier. Wanneer een ontmoeting op een conflict dreigt uit te draaien, kiest hij intuïtief voor de weg van de minste weerstand en verlaat hij het strijdtoneel. 

Vacht

De ALD heeft een hypo-allergene vacht en ruit niet. Dus mensen die gewoonlijk allergisch reageren op hondenharen, zullen dit probleem niet hebben met een ALD. 

Er zijn 2 vachtsoorten: de wollen vacht en de fleece vacht. 

De wollen vacht lijkt best op die van een poedel en heeft dus stevige, kleine krullen.

Bij de fleece vacht onderscheiden we twee types: de curly-fleece, losser van structuur dan de wollen vacht maar met duidelijke krullen en de wavy-fleece met losse tot golvende krullen. 

Een ALD heeft geen ondervacht, bij geen enkele van de voorkomende vachtsoorten. Dit betekent niet dat hij niet bestand zou zijn tegen de kou. 

De voorkomende kleuren zijn: zwart, zilver, donkerbruin, chocolade, rood, abrikoos, crème en wit. Ook de particolor (tweekleurig) is toegelaten.

Grootte

Of je nu van kleine honden houdt of liever een steviger formaat in huis haalt: alles kan want de ALD bestaat in 3 formaten:

- de mini: met een maximale schofthoogte van circa 42 cm.

- de medium: met een schofthoogte tussen circa 42 cm en 52 cm.

- de standaard: met een schofthoogte tussen circa 52 cm en 62 cm.