Vachtverzorging 

Wat betreft het vachtonderhoud van de ALD heb ik goed én slecht nieuws.

Ik begin met het goede nieuws: met een ALD in huis hoef je geen uren meer te stofzuigen om je huis haarvrij te houden. Je vindt gewoon geen haren.

Het slechte nieuws: de tijd die je zo uitspaart, besteed je aan het vachtonderhoud van je ALD.

Maar geef toe, het is toch veel en veel leuker om bezig te zijn met je doodle dan met de stofzuiger?

Zodra je je pupje hebt, maak je het hem gewoon om op een tafel te staan en ga je met een zacht borsteltje over zijn haartjes heen. Doe dit altijd rustig en praat zachtjes tegen hem. Benoem ook wat je doet. Bijvoorbeeld: “nu je pootje” terwijl je zachtjes met een borsteltje over een pootje gaat.

Dit heeft uiteraard geen effect op de vacht, maar dat moet ook niet in het begin. Je hondje wordt gewoon aan het borstelen en associeert dat met een zachte stem en met knuffels. Meer heeft hij voorlopig niet nodig. Zodra hij wat ouder wordt, kan je met een geschikte borstel of kam aan de slag. 

Ik volgde een workshop (4u) om mijn ALD zelf te onderhouden. Daar heb ik één en ander van opgestoken maar het is toch echt al doende dat men leert. Ik ben niet bepaald de handigste maar, tot nu toe, slaag ik erin om Jula klitvrij en behoorlijk in model te houden. Ik gebruik, naast een gewone schaar en een effileerschaar,  ook een tondeuse (met opzetkam 16 mm) .

Heb je daar een volledige professionele uitrusting voor nodig? Eigenlijk niet.

Wat heb ik?

  • Een oude keukentafel waarover ik een antislipmat geklemd heb.
  • Een waterblazer (Doubleblaster – DS 2400): handig om takjes en zand uit de vacht te blazen of om na het wassen te drogen. Wassen doe ik zo weinig mogelijk. Enkel toen ze in een stinkende sloot gesukkeld was, heb ik dat gedaan. Toch ruikt ze altijd heerlijk fris.

Zo’n waterblazer maakt behoorlijk wat kabaal. Het is eigenlijk een sterke föhn. Je kan je pup alvast laten wennen door regelmatig eventjes met je gewone föhn erover te gaan. Flink gedrag altijd belonen! Angstig gedrag negeren. Rustig blijven en zachtjes tegen je pup praten.

  • Een goede borstel. Ik heb de groene Activet. Er zijn andere goede merken, maar ik ben hier tevreden over.
  • Een kam, om na het borstelen te checken of er geen klitten meer zijn.
  • Een klittenmesje. Heel handig om hardnekkige klitten door te snijden, met de haarrichting mee. 
  • Een tondeuse. Eventjes googelen: “tondeuse voor stevige vacht”.                  

Op het internet vind je heel veel filmpjes en tips om je ALD te verzorgen zoals het hoort.

Je kan er uiteraard ook voor kiezen om je ALD door een professionele trimmer onder handen te laten nemen. Hou er dan wel rekening mee dat dit, afhankelijk van de vacht, toch zeker om de 2 à 3 maanden moet gebeuren. Daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast.

Wanneer je ervoor kiest om je ALD zelf te verzorgen, moet je echt rekenen op 2u/week. (borstelen, kammen, in model knippen, nagels knippen, haren uit de oren plukken, …). Dat kan misschien veel lijken, maar ik geniet ervan om met Jula bezig te zijn. Het is echte quality-time, waarbij het lijfelijk contact tussen hond en baasje voor een extra band zorgt.